Za sve koji se razumeju u 3D štampu, jasno je koliki je problem napraviti predmet koji je providan. Providan, skoro nemoguće, zahtevi su se zadržali na prozračan, dalje od toga se nije moglo. Stratasys je rešio taj problem sa novim materijalom, VeroUltraClear (RGD820). Naravno govorimo o polyjet štampačima, koji svojom tehnologijom to mogu i postići.

Kada govorimo o providnosti kod predmeta nastalim u 3D štampačima moramo uzeti u obzir tehnologiju koja, na žalost, ne ide na ruku providnosti kod gotovih modela. Pošto se sve radi iz slojeva, ti slojevi stvaraju određeno prelamanje svetlosti što direktno utiče na jasnoću slike koja se kroz providan predmet posmatra. Kada radite sa tečnim polimerima, kao što je ovde slučaj, ti slojevi se praktično utapaju jedan u drugi i prelamanje je svedeno na minimum.

Naravno, i sam predmet koji izađe iz 3D štampača nije idealan, zahteva određenu doradu, ali to je procedura i u industrijskom procesu proizvodnje providnih delova. Sa tehnikom foto-izbeljivanja i poliranjem dobijate na kraju predmet savršene providnosti. Barem za prototipe i delove koji ne zahtevaju optičku preciznost.

Ovo je za sada izvodljivo samo na 3D štampačima koji rade polidžet tehnologijom koja je veoma skupa,  nama ostaje samo da se nadamo da će im cena u budućnosti pasti barem deset puta.