Kako se tehnologija 3D štampe razvija i napreduje, tako dolazi i do zanimljivih rešenja u samom razvoju pojedinih uređaja. Inženjeri i inovatori pokušavaju da dođu do povoljnih a funkcionalnih rešenja za serijsku proizvodnju aditivnih uređaja.

Jedan od osnovnih problema 3D štampača je nedostatak kolorita, tj nemogućnost da izrađeni predmeti budu i obojeni u tačno određenim  bojama ili u punom koloru. Naravno postoje uređaji koji su za tako nešto sposobni ali koštaju pravo malo bogatstvo. Suština izrade predmeta u punom koloru podrazumeva da prilikom izrade svakog od nivoa željenog predmeta, ivice tih nivoa budu uz pomoć inkjet dizne obojene tačno određenim bojama koje treba da se tu i nađu. Vremenom u porastu svih tih nivoa, uočava se i pun kolor koji se nalazi na predmetu u pripremi. Vrlo osetljiva tehnologija i za sada prisutna kod sls i multijet štampača.

ArkePro ne radi po tom principu, osmišljen je kao rezač slojeva papira koji se međusobno lepe, a po ivicama boje po tačno određenom zapisu edlekarna.cz. Nakon završetka rada, odbacuju se svi delovi papira koji su višak i ostaje samo model koji smo i želeli da odštampamo, sa svim obojenim površinama u punom koloru. Kao i svaki uređaj ima svoje prednosti i mane, daleko je povoljniji i manji od rođaka kojin rade sa plastičnim polimerima, ali zbog svoje tehnologije radi samo monolitne predmete.