Evo jednog zanimljivog eksperimenta. Izvesni Amos Dadli, sa Tehnološkog instituta Nju Džersi (New Jersey Institute of Technology), rešio je da poravna svoje zube (jer nije redovno nosio protezu kada je trebalo), tako što će bez učešća protetičara i zubara, sam uz pomoć 3D tehnologije napraviti sebi protezu. S obzirom da proteze u US koštaju po 1000 i više dolara, razumljivo je da taj pristup problemu višestruko isplativ.

Prvi korak je bio uzimanja otiska donje vilice. Za to je koristio masu koju protetičari koriste. Od nje je napravio gipsani otisak.

Sada kada je imao model svoji zuba, mogao je da ih skenira bez smetnji. Za to je koristio laserski skener. Daleko su precizniji za skeniranje oblika, a cena varira od modela do modela, tj preciznosti skena.

E sad, pošto je imao 3D model, mogao je da ga popravi u nekom od 3D modeling programa koji rade sa mesh-om. Zube je poravnao i prevashodno vodio računa o odgovarajućim veličinama, kako bi proteza imala smisla.

Na red je došlo štampanje, u tu svrhu koristio je precizan FDM štampač. Ono što je dobio su bili, tj biće, njegovi poravnati zubi. Još je samo trebalo napraviti protezu. U tu svrhu konačnu reč je dala vakuum termalna mašina koja radi sa plastičnim folijama. Rezultat je bila odlična plastična proteza kojoj je samo ošmirglao i umekšao ivice kako bi sprečio iritaciju desni.

Troškovi ovog poduhvata su bili 60$, a Amos danas ima holivudski osmeh.

Detalje pročitajte ovde.