U jednom od predhodnih članaka spomenuli smo primenu 3D štampe u građevinarstvu. To je svakako primer grandioznih dimenzija, tj pozamašne štampe. Skoro je urađen prvi most rađen tom tehnikom u Šangaju. Ali, da li ste čuli za nano 3D štampu?

Naravno u pitanju je nešto sasvim obrnuto, barem kada su u pitanju dimenzije. Da bi ste videli predmet rađen ovom tehnikom, neophodan vam je mikroskop. Ukoliko imate odgovarajuću pripremu možete je poslati Tehničkom univerzitetu u Beču i dobićete na specijalnoj podlozi vaš predmet. Ali da bi ste ga videli, morate da nabavite elektronski mikroskop.

Umetnik Jonti Hurvic, rešio je da napravi najmanju sklupturu na svetu. Angažovao je studio koji je uz pomoć nekoliko desetina kamera uslikao u prostoru model i od njega napravio pripremu spremnu za nano 3D štampu. Materijal je poslat Tehnolškom institutu Karlsrue i uz pomoć Two Photon Lithography printera (usmereno zračenje fotona na smolastu podlogu), ovo umetničko nano delo je nastalo. Na slici možete videti malu sklupturu pozicioniranu na ljudskoj dlaci, takođe i smeštenu u ušicama igle. Slična figura je smeštena na glavu mrava, u pitanju je nano verzija dela “Psiha oživljena poljupcem Kupidona”.

Postavlja se pitanje svrhe ovakve tehnologije, osim da nas fascinira sama po sebi. Pa namena je prevashodno u medicinske svrhe, ali i za potrebe visokotehnološkog razvoja nano robota.