Da li znate šta je to grafen? U pitanju je alotropska modifikacija ugljenika. Ukoliko se još sećate hemije iz osnovne škole, ugljenik ima dve osnovne modifikacije, grafit i dijamant. Jasno vam je da je potpuno nestvarno da je u pitanju isti hemijski element, ali da on jednostavno može biti najtrđi i najmekši, razlika je samo u tome kako su atomi složeni u njemu. Zašto je ovaj uvod bitan, grafen je veštački svorena modifikacija ugljenika, koja u sebi sadrži oba svojstva već poznatog dijamanta i grafita. Grafen je čvrst, otporan, rastegljiv, elektroprovodan i što je najvažnije, lagan. Grafen je 10 puta jači od dijamanta i 100 puta jači od čelika, a neuporedivo lakši. Problem je za sada samo njegova komercijalizacija, cena proizvodnje. Nesumnjivo već važi za materijal budućnosti.

Kada je već proglašen materijalom budućnosti, da li može da se i koristi u tehnologiji budućnosti, 3D štampi? Pa ne baš, ali pokušaji postoje. Grafen je vrlo neobične strukture, on je naime sloj od šestogonalne kombinacije atoma čija je debljina bukvalno jedan atom. To ga čini dvodemenzionalnim, i veoma složenim za korišćenje i oblikovanje. U 3D štampi moguće je koristitiga samo uz vezivne materijale. U FDM tehnici štampe, izvodljivo je koristiti grafen-polimer filament, ali to su i dalje samo flekice grafena umešane u topivi polimer, ne dobijate u potpunosti karakteristike grafena u njegovoj čistoj formi. SLA tehnologija pa opet pruža malo bolje rešenje, koristi se grafen-oksid u hidrogelu. Nakon štampe obavezna je termo dorada u kojij se otapa hidrogel i ostaje samo struktura grafena. Karakteristike su daleko bolje ali još nedovoljne.

Istraživači ne odustaju, karakteristike grafena kao takvog, su dovoljna inspiracija da se nastavi u pronalaženju tehnologije koja će omogućiti 3D štampi način izrade predmeta od ovog materijala. Taj momenat će svakako biti revolucionaran kao i svaki od predhodih, kada su prolalasci novih tehnoloških materijala u pitanju.

 

Materijal preuzet sa sajta All3DP.