Bilo je samo pitanje vremena kada će 3D štampači napustiti svoje kućište i vinuti se put slobodnog prostora. Zamislite samo mašinu koja nema svoja ograničenja po pitanju konstrukcije, zgrada, podvodnog prostora, svemirskih stanica ili bilokakvog objekta u celini. Prvi prototip jednog takvog uređaja, firme Dedibot, je predstavljen još 2018 na visoko-tehnološkom sajmu TCT u Šangaju, nazvan Fly Elephant. Možda rezultat ne deluje isprva impresivno, on to zaista jeste. Zamislite koliko je komplikovano navesti dron da leti savršeno mirno, bez obzira na vremenske uslove, da prati zadatu putanju i svojom glavom za štampanje precizno istiskuje materijal i gradi željeni objekat.

Ovo je samo početak i pored podešavanja i usavršavanja svih senzora, kako za pokretanje tako i za štampu, radi se i na otkrivanju novih gradivnih materijala, daleko lakših od betona koji se trenutno koristi. Lakšim materijalom postigla bi se veća visina gradnje i daleko finija izrada delova konstrukcije. Materijal bi se donosio i isporučivao specijalnim dirižablima na koje bi bili priključeni dronovi za 3D štampu.

Leteći 3D štampač je svakako revolucionalan potez i rezervisan je za neku buduću industijsku revoluciju, koja nije više tako daleko.