Bilo da ste projektant, arhitekta, mašinski inženjer ili game modelar, sigurno ste poželeli da svoj projekat napravite i u fizičkom obliku. Ponekad je potrebno da ga sagledate u pravom svetu iz svih uglova ili ga prosto napravite kao prototip, 3D štampa će vam to omogućiti. Ono što je jako važno je da uradite pripremu na najbolji mogući način, kako bi i rezultat bio onakav kako ste očekivali.

Kako bi vam ukazali na par bitnih stvari, pripremu smo uradili u Blenderu (predmet je konzerva za pića, od 0.5 l), programu koji nije najidealniji za pripremu 3D štampe, ali izvodljiv. Slični parametri važe i za druge programe za 3D modelovanje. Za 3D štampu je najvažnije da dobijete kvalitetan STL format, a njega ćete dobiti eksportovanjem kroz svoje alate. Programi za modelovanje su najpre namenjeni izradi scena i objekata, tako da kada exportujete određen deo ili predmet. Potrudite se da obrišete sve ostalo i uradite eksport samo onoga što vam je ostalo, tj jednog predmeta. Ukoliko imate više stvari za štampu, onda sukcesivno brišite ostale delove dok ne eksportujete svaki ponaosob. Jako je bitno da sve što radite, radite u originalnim dimenzijama, ili će vam se desiti da eksportujete nešto u manjem formatu i sa manje poligona nego što ste želeli.

Učinite predmet ispunjenim

Vrlo česo se dešava da predmet rađen u ovakvim programima za modelovanje nije ispunjen, tj nije solid. Zarad pripreme morate ga učiniti da bude ispunjen (modifer tab/solidify), ili ga štampač neće videti, tj stranice će biti beskrajno tanke. U slučaju da treba da bude otvoren, morate mu zadati debljinu stranica, i to radite na isti način. Preporučena minimalna debljina stranica za 3D štampu je 0.8mm, kako bi imali barem dva sloja plastike koja čine predmet čvrstim. To je slučaj kod štampača koji imaju dizne od 0.4mm, koji su najčešći, postoji i opcija od 0.2, što vam daje mogućnost štampe stranica u 0.4mm.

Ukoliko nemate vidljivu opciju export as stl, idite na edit->user preferences->addon->export stl, na taj način ćete dobiti opciju sa kojom možete napraviti STL.

Podelite složen predmet u više delova

Vodite računa o predmetu koji radite, za 3D štampu je ponekad jako dobro i jedan predmet rastaviti na više delova, koje ćete posle sastaviti lepljenjem ili nekon drugom metodom. Nekada šupljine u predmetu mogu napraviti gomile podupirača, suporter-a koji vam troše više vremena i materijala, a samim tim i povećavaju cenu izrade.