Home » Novosti iz sveta 3D printa » Aditivna proizvodnja od „žvakanog” papira

Aditivna proizvodnja od „žvakanog” papira

Ah, evo nečega za ekologe i ljubitelje očuvanja životne sredine.

Sigurno se sećate neprijatnih situacija iz osnovne škole, kada su vas kojekakvi mangupi gađali papirnatim lopticama iz duvaljke. Zanimljivo da je upravo to potstaklo i poslužilo kao inspiracija inženjeru Bir Holtuisu, da napravi 3D štampač koji kao materijal koristi papirnu smesu. Smesa stare hartije je sa vodom i lepkom pomešana do nivoa viskoznosti kojim je lako upravljati. Kroz posebnu cev dolazi do dizne koja na dalje se prema tom materijalu ponaša kao i svaki drugi FDM 3D štampač.

Predmeti napravljeni od ovog materijala su iznenađujuće čvrsti i dodatnim lakiranjem samo se postiže i dodatna otpornost na spoljne uticaje. Ali u slučaju da niste zadovoljni rezultatom štampe, dovoljno je samo da vaš predmet izgužvate i pomešate sa ostatkom smese i pokušate ponovo.

Sjajna ideja zarad očuvanja prirode od viška plastike i stare hartije, ali potrebno je na njoj još poraditi kako bi se postigao i veći kvalitet. Detaljnije pogledajte na sajtu Beer Holthuis-a.

By |2019-01-09T13:53:10+00:00decembar 26th, 2018|Categories: Na home strani, Novosti iz sveta 3D printa|Tags: , , , |

About the Author:

Rođen 19. aprila 1966. u Beogradu. Matematičku gimnaziju završio 1985. a potom i Višu poslovnu školu, sa zvanjem Inženjera informatike. Sticajem okolnosti nije napravio ni jedan program već je osetivši smisao za crtanje, karijeru započeo kao grafički dizajner. Nakon dva posla u struci u preduzećima Data Engineering i Metro Marketing Studio, profesiju grafičkog dizajnera nastavlja u Narodnoj banci Srbije, prvo na poslu izrade sajta a potom na poslovima izrade grafičkog materijala publikacija i promocija. Autor je prve srpske društvene igre Baš-Čelik, kao i njenih nastavaka, Baš-Čelik junior i Megdan. Takođe je i autor igara Monetura i Finansije za kasnije, čiji su izdavač Narodna banka Srbije. 2014. kupovinom prvog 3D štampača otpočinje sa upoznavanjem i proučavanjem nove tehnologije, koji nastankom 3D Print Plant-a prerasta u ozbiljen posao sa dugoročnom perspektivom.

Leave A Comment