Home » Novosti iz sveta 3D printa » 3D štampa u medicini

3D štampa u medicini

Ne postoji oblast u kojoj se više očekuje od 3D štampe od medicine. Organi, implanti, protetika, su samo jedne od stvari koje aditivna proizvodnja može ili će moći u bliskoj budućnosti da napravi.

Mada 3D štampa organa zvuči kao naučna fantastika, sve je više uspešnih eksperimenata na tu temu. Uz pomoć posebne konstrukcije, armature, urađene u tehnologiji 3D štampe, pravi se osnova za razvoj matičnih ćelija koje svojim umnožavanjem i vezivanjem za tu konstrukciju formiraju potreban organ, ušnu školjku npr. Slični testovi se rade i na drugim organima koji su predmet facijalne i korektivne hirurgije.

Izrada implanta je već poprilično odmakla, kada je ova tehnologija u pitanju, najčešće kada je u pitanju ortopedija. Proces štampe firme 3DCeram koristi materijal sličan keramici ali sa kalcitom kao većinskim materijalom i polimerom koji drži strukturu. Nakon izrade implanta, on odlazi na pečenje, kojim se učvršćuje a ujedno i odstranjuje polimer. Implant je modelovan na osnovu skeniranog mesta koje treba da se koriguje i urađen na najprirodniji način kako bi savršeno odgovarao. Na sebi ima ugrađene šavove i teksturu na koju treba da se prilagodi organizam u postoperativnom periodu.

Protetika je u 3D štampi otišla najdalje. Ne samo da se radi na najbolji anatomski način, već se graniči gotovo sa umetnošću. Pacijenti često traže da njihove proteze imaju ili specifičan oblik ili strukturu kako bi odražavali njihov karakter.

By |2018-11-01T13:29:04+00:00novembar 1st, 2018|Medicina, Novosti iz sveta 3D printa|

About the Author:

Rođen 19. aprila 1966. u Beogradu. Matematičku gimnaziju završio 1985. a potom i Višu poslovnu školu, sa zvanjem Inženjera informatike. Sticajem okolnosti nije napravio ni jedan program već je osetivši smisao za crtanje, karijeru započeo kao grafički dizajner. Nakon dva posla u struci u preduzećima Data Engineering i Metro Marketing Studio, profesiju grafičkog dizajnera nastavlja u Narodnoj banci Srbije, prvo na poslu izrade sajta a potom na poslovima izrade grafičkog materijala publikacija i promocija. Autor je prve srpske društvene igre Baš-Čelik, kao i njenih nastavaka, Baš-Čelik junior i Megdan. Takođe je i autor igara Monetura i Finansije za kasnije, čiji su izdavač Narodna banka Srbije. 2014. kupovinom prvog 3D štampača otpočinje sa upoznavanjem i proučavanjem nove tehnologije, koji nastankom 3D Print Plant-a prerasta u ozbiljen posao sa dugoročnom perspektivom.