Kako se 3D štampa plako uključuje u sve pore života i industrije, tako je nastao i pokušaj da se ustali i u kulinarstvu. Primena te tehnologije na žalost nije bila baš tako jednostavna u kuhinji. Naime, materijali sa kojima je rađeno imali su vrlo nestabilne osobine, pa samim tim je i veoma tešto formirati precizan oblik. Čokolada, testo, fondan i drugi materijali, ne dopuštaju jednostavnu obradu, i 3D štampa se obično zaustavljala samo na dvodimenzionalnom ispisu.

Najdalje od svih otišla je korporacija 3D Systems, ali su i za upotrebne dozvole čekali više od dve godine. Njihov 3D štampač CHEFJET PRO koristio je šećer, posebno rastvoren u lakoisparivm alkoholu. To je omogućilo izuzetno precizne i deteljne oblike, koji su čak bili bojeni prehrambenim bojama. Kolikogod zvučalo dobro, nije zaživelo, što ne znači da druge kompanije neće pokušati isto i doći do vrednih rezultata.

Ono u čemu je ova tehnologija bez premca je priprema alata za kulinarstvo, da li su u pitanju kalupi ili modle, 3D štampa daje neslućene prostre vašoj kreativnosti.