Home » Novosti iz sveta 3D printa » 3D štampa u kulinarstvu

3D štampa u kulinarstvu

Kako se 3D štampa plako uključuje u sve pore života i industrije, tako je nastao i pokušaj da se ustali i u kulinarstvu. Primena te tehnologije na žalost nije bila baš tako jednostavna u kuhinji. Naime, materijali sa kojima je rađeno imali su vrlo nestabilne osobine, pa samim tim je i veoma tešto formirati precizan oblik. Čokolada, testo, fondan i drugi materijali, ne dopuštaju jednostavnu obradu, i 3D štampa se obično zaustavljala samo na dvodimenzionalnom ispisu.

Najdalje od svih otišla je korporacija 3D Systems, ali su i za upotrebne dozvole čekali više od dve godine. Njihov 3D štampač CHEFJET PRO koristio je šećer, posebno rastvoren u lakoisparivm alkoholu. To je omogućilo izuzetno precizne i deteljne oblike, koji su čak bili bojeni prehrambenim bojama. Kolikogod zvučalo dobro, nije zaživelo, što ne znači da druge kompanije neće pokušati isto i doći do vrednih rezultata.

Ono u čemu je ova tehnologija bez premca je priprema alata za kulinarstvo, da li su u pitanju kalupi ili modle, 3D štampa daje neslućene prostre vašoj kreativnosti.

By |2018-11-21T12:41:23+00:00novembar 21st, 2018|Novosti iz sveta 3D printa|

About the Author:

Rođen 19. aprila 1966. u Beogradu. Matematičku gimnaziju završio 1985. a potom i Višu poslovnu školu, sa zvanjem Inženjera informatike. Sticajem okolnosti nije napravio ni jedan program već je osetivši smisao za crtanje, karijeru započeo kao grafički dizajner. Nakon dva posla u struci u preduzećima Data Engineering i Metro Marketing Studio, profesiju grafičkog dizajnera nastavlja u Narodnoj banci Srbije, prvo na poslu izrade sajta a potom na poslovima izrade grafičkog materijala publikacija i promocija. Autor je prve srpske društvene igre Baš-Čelik, kao i njenih nastavaka, Baš-Čelik junior i Megdan. Takođe je i autor igara Monetura i Finansije za kasnije, čiji su izdavač Narodna banka Srbije. 2014. kupovinom prvog 3D štampača otpočinje sa upoznavanjem i proučavanjem nove tehnologije, koji nastankom 3D Print Plant-a prerasta u ozbiljen posao sa dugoročnom perspektivom.