Home » Novosti iz sveta 3D printa » 3D štampa – All Inclusive (višebojna sa različitim materijalima)

3D štampa – All Inclusive (višebojna sa različitim materijalima)

Ovo nije novost ali svakako jeste zanimljivost i biće još dugo. Vodeća firma u proizvodnji 3D štampača visokog kvaliteta (ali i cene), Stratasys, pre par godina na tržište je izbacila uređaj koji je u stanju istovremeno da radi u različitim materijalima i u punom koloru.

Šta to konkretno znači u ovoj tehnologiji, znači gotovo sve! U pitanju je mašina koja može da vam izbaci gotov proizvod ili prototip, onakvog kakvim ste ga zamislili i projektovali u nekom od programa za modeling. Naravno u zavisnosti od toga koje ste materijale namenili i u kakvim bojama. Efekat je kao u materijalizatru Zvezdanih Staza, ali nešto sporije, ustvari dosta sporije. Ali ako zanemarimo brzinu, vi dobijate kompletan proizvod samo pritiskom na dugme, što se graniči sa naučnom fantastikom.

Patika, koja je ovde prikazana, je u potpunosti urađena u mašini, bez prisustva ljudske ruke, tj bez ikakvog manuelnog učešća ili dorade.

By |2019-01-10T09:03:03+00:00januar 9th, 2019|Categories: Novosti iz sveta 3D printa|Tags: , , , , , |

About the Author:

Rođen 19. aprila 1966. u Beogradu. Matematičku gimnaziju završio 1985. a potom i Višu poslovnu školu, sa zvanjem Inženjera informatike. Sticajem okolnosti nije napravio ni jedan program već je osetivši smisao za crtanje, karijeru započeo kao grafički dizajner. Nakon dva posla u struci u preduzećima Data Engineering i Metro Marketing Studio, profesiju grafičkog dizajnera nastavlja u Narodnoj banci Srbije, prvo na poslu izrade sajta a potom na poslovima izrade grafičkog materijala publikacija i promocija. Autor je prve srpske društvene igre Baš-Čelik, kao i njenih nastavaka, Baš-Čelik junior i Megdan. Takođe je i autor igara Monetura i Finansije za kasnije, čiji su izdavač Narodna banka Srbije. 2014. kupovinom prvog 3D štampača otpočinje sa upoznavanjem i proučavanjem nove tehnologije, koji nastankom 3D Print Plant-a prerasta u ozbiljen posao sa dugoročnom perspektivom.

Leave A Comment